Rögtön rátérek a Vadasparkra, de mivel Nógrád település a helyszínünk, nem lehet nem foglalkozni a Nógrádi várral, amiről egyébként az egész megye a nevét kapta. A vár eredeti elnevezése Novi vagy Neu grad volt, ami új várat jelent, ennek ellenére a Nógrádi Vár Magyarország egyik legrégebbi kővára és a 15. századból való.

nógrád (11).jpg
nagyjából ennyi maradt

Igazán nagy csatát nem élt meg a vár, a török is harc nélkül foglalta el, pusztulását pedig egy becsapódó villám okozta, ami épp a törökök által lőszerraktárként használt lakótornyot találta telibe. Ennek a lakótoronynak ma már csak a csonkja látszik, van még egy felújított rondella, viszonylag épségben megvan az egykori kapu és látszanak a fal maradványai is itt-ott. Kihagyni mégsem szabad, ugyanis a várdombról egészen szép a kilátás a környékre, végig látszanak például a Börzsöny vonulatai.

nógrád (7)
A rondella és alatta a falu

És akkor a nógrádi safari

A nagyobb állatkertekkel szemben sokan részesítik előnyben a vadasparkokat, elsősorban temészetességük miatt. Egy vadasparkban ugyanis az állatok általában nincsenek szűk karámokba zárva, nagyjából saját közegükben élhetnek és közelebb is lehet hozzájuk kerülni. Cserébe persze nincsenek medvék, zsiráfok, oroszlánok és egyéb egzotikus állatok. Ezek a Nógrádi Vadasparkban sincsenek, “safari fíling” viszont van, ugyanis egy etetőtraktor utánfutójának a platóján járhatjuk be a területet.

FullSizeRender 19
éhes család

A hatalmas, körbekerített 110 hektáros!! (több mint 110 focipálya nagyságú) parkban alapvetően vadgazdálkodás folyik, így az őzek, szarvasok, dámvadak, muflonok, vaddisznók természetes közegükben tekinthetők meg.

A “szeánsz”,  vagyis az etetés minden nap két órával sötétedés előtt kezdődik, ekkor felbőg a traktor, aminek az utánfutóján már ott található a kukorica, zsemle, különböző zöldségek, vagyis az aznapi takarmány. A látogatók is a traktor utánfutójának a platóján ülnek és mivel a helyek száma korlátozott, előzetesen be kell jelentkezni telefonon.  (a hétvégék általában jó előre foglaltak, hétköznap azért még elcsíphető közeli időpont, itt a vadaspark honlapja).

FullSizeRender 21
Nézzük, mi a mai menü:)

Működik a pavlovi

A traktor hangjára általában már gyülekeznek a kerítésnél az állatok és amint behajt a  kocsi a park területére, sorra tűnnek fel a fák között a vaddisznók, őzek, szarvasok csoportjai.

Házigazdaként vagy túravezetőként, a tulajdonos, Villányi Péter is ott van általában a platón és ha már ott van remek történeket mesél, ami csak még tovább színesíti a bulit. Az első, erdei szakasz után a traktor egy hatalmas tisztásra érkezik és emlékszem ettől a látványtól első alkalommal leesett az állam: valahogy így nézhet ki, mikor a mesékben az állatok nagygyűlést tartanak:). A rét tele, de folyamatosan jönnek elő a vadak a fák közül a traktor hangjára. Ilyenkor még az éhes vaddisznók sikítozását hallani mindenfelől, de miután szétszórásra került a takarmány, az egész rét elcsendesül és beleng mindent a nagy össznépi csámcsogás. Ez elég vicces:).

FullSizeRender 20
Heló:)

Ekkor a vendégeknek van lehetősége felmászni egy vadászlesre, ahonnan még lenyűgözőbb látványt nyújt a nagy közös vacsora. Mindenképp érdemes (egy lehetőleg) teleobjektíves fényképezőt hozni, mert elég jó fotók készíthetők a lesről.

A Nap lement-e?

Amikor mindenki kifotózta, kinézelődte magát, a traktor a vendégekkel egy másik útvonalon elindul vissza a kijárathoz. Lassan elkezd sötétedni is, az állatok pedig ahogy előbukkantak, úgy tűnnek el a fák között. (Ha netán maradt éhes disznó, az nyilván makkal álmodik:)

Tényleg erre mondják, hogy át kell élni, a fotók nem adják igazán vissza az élményt. Egyelőre csak ez az alábbi, egy perces, telefonnal felvett és összevágott videóm van, valamennyire azért átjön benne a hangulat, de hamarosan megyek megint és csinálok valami profibbat. Köszi, ha megosztjátok és kövessetek a facebookon is, üdv Csabi:)

Ha biztosan szeretnél minden új bejegyzésről értesülni, iratkozz fel az oldal alján e-mailben